Een oproep aan gamers: zet je console uit!

with Geen reacties

ps4

Dat is mijn nieuwe aanwinst. Mooi ding nietwaar? Er staat iets op in het Latijn, dus je weet dat het cool is. Maar zodra ik mijn eerste uurtjes erop had zitten viel mij op hoe ingewikkeld het is om hem uit te zetten. De meest opvallende en dus “normale” manier om de console af te sluiten is in werkelijkheid een soort hyperactieve standby-modus. Zo blijft hij de controller opladen, updates downloaden, en natuurlijk elektriciteit gebruiken.

De daadwerkelijke ‘uit’-stand moet je zien te vinden in een submenu met overige energie-opties. Ik ging er naar op zoek omdat ik de gewoonte heb mijn stekkerdozen uit te zetten als ik ga slapen. Maar ik kan me voorstellen dat de meeste gamers hier niet bij stil staan. Een stand-by modus zal toch niet zo veel stroom gebruiken? Per toeval kwam ik dit Amerikaanse rapport tegen van de NRDC, over het verbruik van de huidige generatie consoles. Grappig dat Amerika inmiddels een stuk of drie kerncentrales nodig heeft om alleen gameconsoles van stroom te voorzien. Schokkend dat het energieverbruik van consoles, met name de PS4 en de Xbox One, flink is toegenomen, terwijl ze volgens de specs een stuk zuiniger zouden moeten zijn dan hun voorgangers. Ra ra hoe kan dat?

Inderdaad, de slaapmodus de boosdoener. De PS4 is daarin niet de enige. Ook de Xbox One gaat op een actieve standby-modus, zodat hij je kan blijven afluisteren en je hem aan kunt schreeuwen, als je dat wilt. De slaapmodus van deze apparaten blijkt verantwoordelijk te zijn voor maar liefst 40% van het totale stroomverbruik. En dat verbruik is echt niet gering: het NRDC rapport berekent een gemiddelde meterstand van 200 kwh per jaar voor deze consoles. Dat is twee maal zo veel als een fatsoenlijke koelkast.

energieverbruik-consoles
Bron: NRDC

Van de Xbox One zijn geen verkoopcijfers, maar de slaapstand van de 40 miljoen verkochte PS4-consoles zorgt voor een uitstoot van zo’n 900.000 ton CO2 per jaar. Ter vergelijking, de jaarlijkse uitstoot van het vrachtverkeer in Nederland zit rond de anderhalf miljoen ton. Met andere woorden, als iedereen ter wereld zijn console gewoon uit zou zetten na het spelen zou dat de CO2 uitstoot meer verlagen dan wanneer we alle vrachtwagens in Nederland van de weg zouden halen.

Iedereen ziet langzamerhand wel in dat ons wereldwijde energieverbruik omlaag moet als we willen dat onze kinderen ook nog van deze planeet kunnen genieten. Juist daarom vind ik het zo absurd dat deze energieslurpende standby-modi door Sony en Microsoft worden gepresenteerd als de “normale” manier om je console af te sluiten. Ondanks het feit dat de PS4 een stuk zuiniger is dan zijn voorganger – wat Sony maar wat graag benadrukt – blijkt het energieverbruik in de praktijk dus flink opgeschroefd te zijn. De PS3 was een energieslurper, maar als je hem afsloot ging hij tenminste wel UIT.